Departamentul de stat pentru Educaţie al Statelor Unite expune rezulatele unui studiu aprofundat referitor la eficienta diferitelor formatelor de învăţare.
Concluzia acestui studiu este că Educaţia Mixtă sau Blended Learning este mult mai eficientă decât oricare dintre cele două formate luate exclusiv: educaţia în sălile de clasă (faţă în faţă) sau educaţia online.
Blended Learning sau educaţia mixtă online şi offline, este metodă care combină tehnologiile şi oportunităţile de învăţare online cu metodele clasice derulate faţă în faţă, în sălile de curs.
Educaţia mixtă va deveni noul format adoptat în toate mediile. În mediul formal: şcolar, universitar şi învăţământul profesional, dar şi în mediul nonformal.
Aşadar noua abordare este inevitabilă. Rezistenţa la nou, fixarea exclusivă în metodele clasice, încăpăţânarea de a nu accepta noile tehnologii şi metode, incapacitatea de a învăţa şi de a ne adapta, ne îndepărtează pe toţi, profesori, traineri, mentori, lectori, de ţelul nostru primordial, educaţia!
Ca de obicei educaţia nonformală a spart gheaţa. Aici şi eu am putut experimenta din plin şi am putut observa imediat efectele pozitive ale Blended Learning.
Acum când scriu acest articol livrez programe complexe de training către doi clienţi, două companii.
Programul cuprinde: o sesiune complexă de pre evaluare (înainte de training), adaptarea şi livrarea trainingului în mai multe etape, teme de implementat, analize, sesiuni Microlearning, training unul-la-unul şi follow-up.
Oportunităţile oferite de mediul online sunt absolut binevenite. Evaluările cu întregul grup, evaluările individuale, chestionarele, apoi sesiunile Microlearning sau cele de training unul-la-unul le livrez online, live, pe una dintre platformele specializate. În rest o altă parte a programului se derulează faţă în faţă: programul de training propriu-zis, followup-ul…
Argumentele:
- Pot folosi o mare parte dintre instrumentele şi metodele clasice şi în mediul online: tabla virtuală, flip chartul clasic, aşezarea pe grupele de lucru, etc;
- Beneficiez de numeroase instrumente moderne: chat, softuri interactive, animaţii, platforme colaborative, instrumente diverse de evaluare;
- Pot înregistra programul astfel încât şi eu în calitate de trainer să-mi pot vizualiza prestaţia şi să-mi îmbunătăţesc atitudinea, limbajul, abordarea, metodele;
- Costurile sunt apropiate de zero. Pentru o scurtă comparaţie, dacă am în evaluare o companie cu două divizii, una în Bucureşti şi una în Cluj, am costuri de deplasare, de cazare, de masă.
- Evit consumurile suplimentare de timp ale deplasării şi oboseala;
- Beneficiarii reduc timpul afectat programelor de training evitând şi ei deplasările inutile;
- Firmele îşi reduc timpul de scoatere din activitate a salariaţilor şi beneficiază de costuri mai mici pentru programele de training;
- Distanţa nu contează: am avut în training persoane care locuiesc în alte ţări, inclusiv în Statele Unite;
Aşadar viitorul în educaţie va fi Blended Learning. Pregătiţi-vă pentru aceasta schimbare!
Vreau sa dau doar un exemplu: în curând toate clasele vor dispune de tehnică pentru realitate virtuală. Elevii, studenţii, cursanţii vor putea călători virtual în orice colţ al lumii. Vor putea dialoga cu replicile virtuale ale marilor savanţi. Vor face schimb de experienţă cu colegii aflaţi la distanţe de mii de kilometri, vor vizita muzeele şi site-urile arheologice, vor călători pe orice planetă a sistemului solar.
Succes!