Anul 2024 – Nano învățare și Micro învățare
Studiile recente arată că în mediul online ne putem concentra asupra unui singur subiect doar pentru aproximativ 8 secunde. După această perioadă, atenția noastră se îndreaptă către alte subiecte, într-un dans constant de informații și distrageri.
În fluxul de informații din mediul online, până și procesul de învățare poate fi dificil dacă durează prea mult. Chiar și într-o sală de curs în procesul clasic de învățare, după aproximativ 20 de minute nivelul de atenție scade.
În acest context este necesară o nouă abordare educațională.
Nano Learning se desprinde ca un concept educațional inovator. Cu sesiuni de învățare online de mai puțin de 2 minute, această metodă eficientă folosește pasaje scurte și informale pentru a capta și reține atenția cursanților. Fără interacțiune directă cu instructorul procesul se desfășoară prin mijloace electronice în mediul online, oferind flexibilitate și accesibilitate. Realizați un studiu a celor mai căutate sau așteptate teme și realizați clipuri scurte de aproximativ 2 minute care să ofere soluții, metode, care să explice concepte și idei pe care oamenii le pot aplica în mediul profesional sau pe plan personal.
Micro Learning este un alt concept care se adaptează la ritmul vieții moderne. Aceste module compacte de învățare cu durate de sub 20 de minute, sunt create pentru a evita oboseala cursanților și pentru a se concentra pe un singur obiectiv educațional. Conceptul se poate aplica atat in timpul predarii in sala de curs, cat si in invatarea online sincrona sau asincrona.
Este o metodă de predare și învățare care se axează pe furnizarea de informații în bucăți mici și ușor de înțeles. Acest format permite utilizatorilor să asimileze cunoștințe în perioade scurte de timp și să se concentreze asupra unui singur subiect sau concept.
Iată cum se realizează in mod corect un program de tipul microlearning:
1) Stabilește unui obiectiv clar de învățare pentru fiecare modul.
2) Creeaza continut scurt si condensat, structurand informatia in module mici concentrate pe un singur subiect.
3) Utilizează elemente multimedia cum ar fi: video-uri scurte, infografice și animații, pentru a face informația mai accesibilă.
4) Asigura accesibilitatea si disponibilitatea postand modulele in platforme online compatibile cu dispozitivele mobile astfel incat studentii sa poata invata atunci cand au timp, permitand invatarea on-the-go.
5) Asigura interactivitatea și implicarea:
Integrați elemente interactive, cum ar fi chestionare scurte, exerciții practice sau scurte provocări, pentru a menține interesul și a testa cunoștințele.
Apelează la experiențe practice și scenarii realiste pentru a consolida învățarea.
6) Integrează microînvățarea în fluxul de lucru zilnic al utilizatorilor pentru a face învățarea cât mai convenabilă posibil.
Temele care se află în topul căutărilor pentru cursurile online sunt:
1) Cursuri de marketing digital și antreprenoriat
2) Cursuri de meditație și mentalitate
3) Cursuri de finanțe și investiții
4) Cursuri de arte și meserii creative
5) Cursuri de fitness
6) Cursuri de web design și dezvoltare web
7) Cursuri de dezvoltare personală
8) Cursuri de creare de conținut (editare video, scriere creativă etc.)
9) Cursuri de vindecare holistică
10) Cursuri de stil de viață
Sursa:https://www.heightsplatform.com/blog/the-top-10-most-popular-online-course-topics-in-2023
O altă statistică poate fi găsită în link-ul: https://www.udemy.com/featured-topics/
Succes!