Este posibil ca urmele prejudecăţilor rasiale să ne influenţeze fără să ne dăm seama capacitatea de analiză obiectivă a rezultatelor unei evaluări?
Un studiu efectuat în anul 2020 la care au participat 1549 de profesori din Statele Unite, a demonstrat că în ciuda tuturor intenţiilor pozitive încă ne lăsăm dominaţi chiar fără să conştientizam, de prejudecăţi rasiale. https://journals.sagepub.com/doi/10.3102/0162373720932188
Profesorilor li s-a cerut să evalueze şi să noteze un eseu scris de un elev fictiv din clasa a doua. Conţinutul eseului a fost acelaşi, cu excepţia faptului că în primul eşantion de 50% elevul menționează un membru al familiei pe nume Dashawn, în timp ce în celălalt eşantion face referire la un frate pe nume Connor.
Un procent de 13% dintre profesori au fost influenţaţi să acorde lucrării în care apărea numele lui Connor o notă mai mare faţă de cea în care apărea numele Dashawn, chiar dacă lucrările erau în rest absolut identice. Conotaţiile rasiale ale numelui Dashawn şi-au făcut efectul.
Asta demonstrează că stereotipurile ne influenţează în mod injust aprecierile chiar şi când ne străduim să fim obiectivi.
Nici noi nu suntem feriţi de acest efect. Încă păstram în mintea noastră prejudecăţi şi decidem influenţaţi de acestea. Iar prejudecăţile noastre nu se limitează doar la cele rasiale.
De aceea pentru a elimina acest efect trebuie să avem la dispoziţie criterii de evaluare obiective şi detaliate. Atunci când criteriile de evaluare sunt vagi suntem tentaţi să devenim subiectivi.
Oare câte persoane ocupă astăzi locuri nemeritate în profesie şi în societate, ori câte persoane talentate nu s-au pierdut pentru că filtrele sau criteriile de evaluare aplicate in scoala au fost influenţate de prejudecăţile evaluatorilor? Este o temă de gândire la care trebuie să reflectăm… tot fără prejudecăţi!