RECOMANDARI:
- comunicare și comportament asertiv;
- evitarea criticii si situatiilor penibile;
- vorba dulce mult aduce;
- nu te justifica inutil;
- nu tranforma situatia intr-o competitie;
- nu expune persoana oprobiului celorlalti chiar daca ai dreptate, fii calm, atent si impaciuitor.
Fii intelept!
INSTRUMENTE:
- Privirea:
- sa fixezi pe cineva cu privirea:
- sa eviti privirea cuiva:
Poti transmite multe mesaje cu privirea. Privind in ochii cuiva ii poti transmite un usor avertisment dandu-i de inteles că deranjează. Daca aceasta este insoțita si de un semi-zâmbet ușor trist atunci poate avea si mai mult efect.
Dacă persoana care are un comportament inadecvat doreste sa se faca remarcata, poti sa-i eviti privirea in mod activ adresandu-te cuiva din imediata vecinatate si ignorand evident tot ceea ce face. Cea de a doua metoda se poate finaliza intr-un târziu cu un zambet împaciuitor dacă persoana a înteles mesajul.
- Mimica feței:
Mimica si micile expresii faciale pot comunica dezamagirea, tristețea. Persoana carora i le adresezi poate ințelege mesajul subtil pe care i-l transmiți indreptandu-și comportamentul.
- Orientarea corporala:
Te orientezi corporal catre persoana vizata si adresezi discursul ca și cum ar fi doar pentru aceasta.
- Apropierea:
Sau ruperea distantei. Te apropii destul de mult de persoana sau persoanele care vorbesc sau sunt neatente in timp ce-ți susții discursul. Poți chiar sa pui o mână pe pupitru sau biroul acesteia dându-i de ințeles că are un comportament neadecvat.
- Un zgomot ”neintenționat”:
Fa un zgomot brusc, in asa fel incat sa para neintentionat. Poti scapa pe jos un marker sau un obiect. In timp ce-l ridici priveste usor cu subânteles in ochii persoanei.
- Implica-l:
Cere-i opinia. Solicită-i un exemplu. Pune-i o intrebare. Invită-l să te ajute. Da-i o sarcina de moment. Roaga-l sa fie fie observator intr-o anumită activitate;
- Tacerea:
Tacerea atrage atentia mai mult decat zgomotul. Daca doua persoane șoptesc in timp ce tu vorbești, vocile lor vor fi acoperite de zgomotul vocii tale. Oprindu-te câteva momente, vocile acestora se vor auzi atragând atentia si celorlalti. Daca au inteles, zambeste si continua firul discursului intrerupt.
- Regulile:
Stabileste corect regulile de la inceput. Regulile au și rol de prevenire a situațiilor dificile. Am vazut intr-un curs cum trainerul a stabilit împreună cu participanții un joc. Daca cineva are un comportament neadecvat, oricine din sala are dreptul sa-i puna in fata o portocala.
O metoda foarte simpla si de efect este aceea prin care trainerul arata de la inceput o minge usoara din plastic si stabileste impreuna cu sala ”vorbeste doar cine are mingea”. Asadar daca cineva vorbeste, i se sugereaza sa solicite mingea. Trainerul i-o acorda sau nu, in functie de imprejurare.
- Pauza:
Invoca pauza în situația in care discuția tinde să devină o confruntare. Foloseste pauza activ, profita de mediul destins si discută cu participanții in timpul pauzei.
- Gestionarea obiectiilor formulate in curs:
- pozitioneaza-te corect fața de cel ce obiecteaza. Este de preferat sa te asezi daca mai inainte stăteai în picioare;
- orientează-te corporal catre el;
- oferă-i feedback din care să ințeleagă ca il asculti (ascultarea activa):
- arată-i disponibilitate, ca doresti să ințelegi;
- reflectă asupra obiecției pentru a cântari corect dacă este sau nu intemeiată;
- pune-i intrebări ajutatoare, reformuleaza, asigura-te ca ai înțeles corect.
- dacă obiecția este corectă procedează ca atare. Recunoaste-ți greseala, corectează-te si mulțumește-i pentru vigilenta si pentru intenția constructiva. Atentie, fa-o demn privind persoana in ochi si facand apoi contact vizual cu intreaga sala.
- dacă este incorectă sustine-ți punctul de vedere asertiv, argumentand. Nu transforma insă obiecția intr-o confruntare. Daca este cazul, solicita-i persoanei să discutați in pauză.
- dacă ați ajuns la un consens, bateți palma. Contactul fizic este ca pecetluirea unei convenții.