Lecția 1 Managementul de proiect in organizație 

Organizațiile care acordă managementului de proiect atenția pe care o merită sunt capabile să ofere în mod constant rezultate de afaceri și să rămână în fruntea grupului. Tehnicile și metodele potrivite pot reduce costurile, pot îmbunătăți eficiența, pot spori satisfacția clienților și a părților interesate și pot aduce un avantaj competitiv durabil. 

Mai multe organizații investesc timp, bani și efort în formarea echipelor lor cu privire la cele mai bune practici globale în managementul proiectelor și văd rezultate măsurabile pe măsură ce își construiesc expertiza necesară în echipele lor. 

Top 10 beneficii ale managementului de proiect 

Iată câteva dintre beneficiile de top pe care o strategie de management de proiect bine definită  le aduce unei organizații. 

1. O mai bună planificare 

Managementul de proiect permite echipei să vadă imaginea de ansamblu. Când cerințele sunt capturate, bugetele sunt planificate, calendarele sunt trasate și există obiective realiste, realizabile, proiectul poate merge pe picior bun și poate rămâne pe drumul cel bun. 

2. Colaborare și comunicare 

Managementul proiectelor netezește canalele de comunicare, direcționând echipa să se reunească la intervale regulate pentru a discuta progresul, a elimina obstacolele și a face brainstorming pentru a vedea calea de urmat. Întreaga echipă colaborează și lucrează împreună ca o unitate coerentă pentru a atinge obiectivele finale, iar acest lucru îmbunătățește moralul echipei și crește productivitatea. 

3. Alocarea optimizată a resurselor 

Fără un management adecvat al proiectelor, alocarea resurselor s-ar deranja. Atunci când tehnicile de management de proiect sunt implementate, sunt utilizați în mod optim oameni cu diferite niveluri de calificare și cu expertiză în domenii diverse, astfel încât talentele lor să fie aduse în prim-plan și să poată aduce contribuții semnificative la proiect. Acest lucru este posibil prin planificarea inteligentă și alocarea resurselor. 

4. Costuri reduse și livrări la timp 

Când procesele sunt implementate și resursele sunt optimizate, bugetele și termenele pot rămâne pe drumul cel bun și în limite. Nu vor exista întârzieri, iar obiectivele proiectului pot fi implementate în timp util. 

5. Calitate sporită 

Managerii de proiect sunt mereu sub presiune pentru a avea rezultate mai bune. Bugetele sunt inevitabil strânse și termenele sunt scurte, dar cu planificarea corectă a proiectului se poate realiza controlul calității. Diferite metodologii  facilitează planificarea și asigură îndeplinirea standardelor de calitate. 

6. Satisfacție mai mare a clienților 

Având în vedere concurența tare pe piață de astăzi, păstrarea unei baze de clienți loiali este de o importanță mai mare decât oricând. Planificarea și implementarea atentă a proiectelor măresc șansele de a putea îndeplini și depăși cerințele utilizatorului final. O mai mare satisfacție a clienților va duce la creșterea recomandărilor . 

7. Productivitate crescută 

Planificarea corectă a timpului, bugetului și resurselor, precum și existența unor sisteme și procese eficiente, fac ca echipa să poată lansa produse mai rapid și cu o calitate îmbunătățită. Acest lucru crește productivitatea echipei și crește profitul organizației. 

8. Flexibilitate crescută 

Proiectele de astăzi trebuie să se poată adapta la cerințele în schimbare, iar fără managementul corect al proiectelor acest lucru va deveni imposibil. Având flexibilitatea la bază, managerii de proiect  pot naviga în jurul nevoilor volatile ale pieței și pot corecta după cum este necesar pentru a satisface așteptările clienților. 

9. Angajații fericiți 

Pe măsură ce echipa lucrează cu o eficiență sporită, o comunicare mai bună și mai multă colaborare, moralul echipei va crește. Odată cu lansarea unui proiect de succes, echipa va câștiga încredere și va rămâne angajată, căutând să  aibă performanțe și mai bune data viitoare. Managerii de proiect pot inspira și motiva echipele stimulând pe cei mai performanți, iar acest lucru va crește și mai mult implicarea angajaților. 

10. Învățare continuă 

Introspecțiile de la sfârșitul fiecărui ciclu de proiect permit îmbunătățirea continuă, în care echipa poate privi înapoi la munca finalizată și poate încerca să enumere ce a mers prost și ce ar fi putut fi îmbunătățit. Cadrele agile iau în considerare revizuirile periodice și retrospective, în care agenda principală este de a afla cum echipa se poate îmbunătăți în mod colectiv. 

ANALIZA SWOT 

O analiză SWOT în managementul proiectelor este un instrument utilizat pentru a evalua diferitele aspecte ale unui proiect înainte de implementarea acestuia. Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cum să efectuați o analiză SWOT pentru propriile proiecte, am detaliat ceea ce se întâmplă în proces, câteva sfaturi pentru a profita la maximum de analiza SWOT și modul în care vă poate ajuta să puneți totul cap la cap. 

Ce este o analiză SWOT în managementul proiectelor? 

Analiza SWOT în managementul proiectelor este o metodă care este utilizată pentru a evalua punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările unui proiect. Ajută părțile interesate să identifice zonele unui proiect pe care să se concentreze, precum și riscurile potențiale de abordat în avans. Analiza SWOT îi ajută pe managerii de proiect să identifice impactul asupra succesului unui proiect, în timp ce dezvoltă simultan strategii care pot îmbunătăți rezultatele unui proiect. 

Beneficiile unei analize SWOT 

Efectuarea unei analize SWOT poate ajuta atunci când vă aflați la punctul de plecare al unui proiect. De asemenea, poate ajuta managerii de proiect să optimizeze planificarea și eficiența, fiind conștienți de potențialele amenințări și puncte slabe. Analiza SWOT poate ajuta unei organizații în mai multe moduri: 

 • identificați punctele forte și punctele slabe asociate cu proiectul astfel încât să vă puteți concentra asupra zonelor care necesită îmbunătățiri; 
 • găsiți potențialele amenințări care pot apărea pentru a lua decizii bine informate; 
 • îmbunătățiți colaborarea prin reunirea oamenilor pentru a discuta cum să abordați un proiect; 
 • simplificați procesul de brainstorming prin stabilirea unei înțelegeri comune a stării curente a unui proiect; 
 • informați procesul de planificare strategică prin crearea unui cadru pentru analizarea unei situații și realizarea de planuri de viitor. 

Cum se efectuează o analiză SWOT 

Înainte de a începe analiza SWOT, este important să știți cum să organizați informațiile. Există mai multe moduri de a face acest lucru, dar una dintre cele mai comune este de a împărți informațiile într-o grilă care arată astfel: 

Ceea ce este cel mai important în crearea defalcării analizei SWOT este că informațiile sunt prezentate într-un mod vizual clar, astfel încât toate părțile interesate să le poată înțelege cu ușurință. Să ne uităm la o defalcare mai detaliată a datelor care trebuie analizate în fiecare secțiune a unei analize SWOT. Acest lucru vă va ajuta să efectuați propria dvs. analiză fără a pierde nicio informație importantă. 

Puncte forte 

Punctele forte se referă la factorii interni din cadrul unei companii care îi conferă un avantaj față de concurenți. Acestea pot include un brand puternic, o bază de clienți loiali, relații bune cu angajații, operațiuni eficiente, stabilitate financiară și acces la resurse. În această parte a unei analize SWOT, organizațiile își identifică cele mai puternice active. 

Puncte slabe 

Punctele slabe sunt acei factorii interni care ar putea avea un impact negativ asupra succesului unui proiect. Posibilele puncte slabe ar putea fi membrii echipei noi sau neantrenați, care nu au resursele potrivite, un buget sau un calendar limitat sau o lipsă de instrumente de comunicare. 

Oportunități 

Oportunitățile sunt factori externi care pot fi valorificați pentru a ajuta o afacere să-și atingă obiectivele. Acești factori sunt în afara controlului unei organizații, dar pot duce la impacturi pozitive asupra unui proiect. Exemplele de oportunități pot include o piață în creștere, o nouă tehnologie, acces la resurse și condiții economice favorabile. 

Amenințări 

Amenințările sunt factori externi care ar avea un impact negativ asupra performanței unei organizații dacă ar avea loc. Exemplele de amenințări dintr-o analiză SWOT includ schimbări neprevăzute ale lanțului dvs. de aprovizionare, schimbări ale tehnologiei, creșteri ale prețurilor de la furnizori sau chiar o scădere economică. 

Sfaturi pentru realizarea analizei SWOT 

Rezultatele analizei dumneavoastră SWOT vor fi bune daca ați cules cu grija  informațiile. Planificați din timp sa știți ce urmăriți în acest proces  deoarece vă va ajuta să culegeți informațiile potrivite pe care să vă bazați deciziile, astfel încât să puteți lua cea mai bună cale de acțiune pentru afacerea dvs. Iată câteva sfaturi de luat în considerare atunci când rulați o analiză SWOT: 

Începeți prin a aduna oamenii potriviți: invitați un grup divers de părți interesate inclusiv membri ai echipei, clienți și experți din industrie. 

Stabiliți o agendă: aveți o agendă clară care subliniază scopul întâlnirii, cronologia analizei SWOT și o privire de ansamblu asupra procesului. 

Soluții de brainstorming: după ce ați identificat punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările, gândiți-vă la posibilele soluții și strategii pentru a aborda fiecare element. 

Prioritizează factorii: după ce echipa termină brainstormingul, organizează factorii din fiecare categorie de la cei mai importanți la cei mai puțin importanți, astfel încât toată lumea să fie pe aceeași pagină despre priorități. 

Atribuiți sarcini: Atribuiți sarcini și responsabilități membrilor grupului pentru implementarea soluțiilor. 

Urmărire: Urmăriți grupul după întâlnire pentru a vă asigura că sarcinile sunt finalizate și că strategiile sunt implementate. 

O analiză SWOT ar trebui să fie un proces de colaborare între toate părțile interesate dintr-un proiect. Pentru a ușura comunicarea și brainstormingul, apelați la software-ul de management de  proiect. Cu un panou de analiză SWOT dedicat, puteți enumera cu ușurință diferite puncte forte, puncte slabe, oportunități și amenințări. Puteți prioritiza fiecare articol și le puteți sorta după relevanță, puteți adăuga comentarii, fișiere și proprietari de sarcini. 

Analiza PESTLE – denumită și PESTEL– este un cadru sau evaluează factorii macrocontextuali ca parte a dezvoltării strategiei. PESTLE este un acronim pentru politic, economic, social, tehnologic, juridic și de mediu. Cadrul de analiză PESTLE devine din ce în ce mai popular și mai relevant odată cu creșterea preocupărilor de mediu, estomparea frontierelor internaționale, politica monetară din ce în ce mai activă și multe alte evoluții. 

Bazele analizei PESTLE 

P = Politic 

Factorii politici se referă la rolul pe care un guvern îl joacă în economie sau în anumite industrii. Ar putea fi guvern la orice nivel: local de stat, provincial, teritorial sau național. Unii factori politici primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: stabilitate, politici fiscale, reglementări, drepturile omului, alegeri, cheltuieli și comerț. 

E = Economic 

Factorii economici se referă la orice influențează performanța economiei. Acești factori pot afecta relațiile cerere/oferta, afectând astfel deciziile privind prețurile, achizițiile, lanțul de aprovizionare și dezvoltarea economică generală. Unii factori economici primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: ratele dobânzilor, inflația, creșterea PIB-ului, evaluarea valutei, disponibilitatea creditelor și piețele muncii. 

S = Social 

Factorii sociali se referă la caracteristicile demografice, normele, obiceiurile și valorile populației generale. Astfel de factori sunt deosebit de importanți pentru preocupările de marketing și angajare. Unii factori sociali primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: populația, căsătoriile/divorțurile, speranța de viață, imigrația/emigrarea, structura de vârsta a populației, distribuția averii, dimensiunea/structura familiei, stilul de viață, roluri, criminalitatea, atitudinile și educația. 

T = Tehnologie 

Factorii tehnologici includ inovații în tehnologie care pot afecta progresele,  pregătirea forței de muncă, marketing și vânzări și ușurința generală de comunicare în cadrul societății. Unii factori tehnologici primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: automatizarea, cercetarea și dezvoltarea, accesul la noi tehnologii, sprijinirea resurselor educaționale, infrastructura web și cunoașterea tehnologiei. 

L = Legal 

Factorii juridici includ legi specifice legate de modul în care cetățenii pot interacționa,  drepturile pe care cetățenii le au cu întreprinderile și guvernul, modul în care administrația locală se raportează la guvernul național și modul în care este structurat sistemul juridic. Unii factori tehnologici primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: discriminarea, legile muncii, protecția consumatorilor, drepturile de autor/brevete, educația, protecția datelor și sănătatea și siguranța. 

E = de mediu 

Factorii de mediu includ geografia, resursele de apă, resursele naturale, clima și modelele meteorologice, agricultura, transportul, asigurările și atitudinile și organizarea față de problemele de mediu. Acești factori se suprapun cu alții de mai sus destul de mult. Unii factori de mediu primari pe care i-ați putea lua în considerare includ: vremea, clima, politicile de mediu, dezastrele naturale, poluarea, reciclarea și utilizarea energiei. 

Proiecte- Programe-Portofolii  

Fiecare dintre acestea se aliniază simetric pentru a crea livrabilele subliniate la fiecare nivel și sunt necesare pentru ca o organizație să obțină rezultatele dorite. Scopul fiecăreia dintre aceste activități de management este axat pe rezultatele respective pe care acestea urmăresc să le obțină – proiectele vizează organizarea și asigurarea livrării de produse și servicii pentru a obține livrabile de calitate; programele urmăresc alinierea mai multor proiecte pentru a atinge valoarea părților interesate; și portofoliile urmăresc alinierea și atingerea valorii și obiectivelor afacerii. 

Managementul portofoliului de proiecte este condus de afaceri și este o funcție de înaltă vizibilitate pentru orice organizație. Odată cu creșterea cererii de management de proiect, un număr tot mai mare de persoane apelează la formarea online pentru Manager de proiect pentru a-și dezvolta perspectivele de carieră. Aceste cursuri oferă o bază aprofundată în principiile managementului portofoliului de proiecte, echipând studenții cu abilitățile necesare pentru a prospera în această industrie.  

Ce este Managementul portofoliului de proiecte (PPM)?   

Managementul portofoliului de proiecte, cunoscut și sub numele de PPM în managementul proiectelor, este gestionarea centralizată a proiectelor și programelor unei organizații, efectuată de managementul portofoliului sau de Biroul de management al proiectelor (PMO) pentru a genera mai multe beneficii, și anume:  

 • Uniformitatea proceselor  
 • Managementul dependențelor  
 • Economie de scară  
 • Partajarea celor mai bune practici între proiecte  
 • Gestionarea bugetului și a cheltuielilor între proiecte  
 • Colaborare și partajare de resurse între proiecte/programe  
 • Stimularea adoptării schimbărilor în proiecte/programe  

Pe scurt, PPM poate fi denumit o umbrelă mai mare pentru a gestiona mai multe proiecte și/sau programe care pot fi legate sau nu. Managementul portofoliului în managementul proiectelor se concentrează pe aducerea alinierii conducerii afacerii în orice organizație pentru alinierea strategică (nivel de sub-portofoliu/program) și alinierea tactică (nivel de proiect) pentru a funcționa, servind astfel ca o punte importantă între strategie și implementare. Conform definiției PMBOK a PMI, managementul portofoliului se aliniază cu strategiile organizaționale prin selectarea programelor sau proiectelor potrivite, prioritizarea sarcinilor și furnizarea resurselor necesare. 

De ce este important managementul portofoliului de proiecte?   

Managementul portofoliului de proiecte (PPM) este ceea ce menține echipele și organizația concentrate pe obiective mai mari sau pe imaginea de ansamblu pentru a accepta și selecta proiecte aliniate cu obiectivele mai mari. PPM nu acționează doar ca un mecanism de centralizare, ci lucrează și la improvizația funcționării întregii organizații; un proces continuu și ciclic de management al portofoliului de proiecte, menit să stimuleze adoptarea uniformă a proceselor în întreaga organizație. Cu instruirea PMP certificată , profesioniștii pot obține o înțelegere mai profundă a metodologiilor PPM și își pot îmbunătăți abilitățile de a conduce portofolii de proiecte de succes.  

O organizație bine stabilită în care toată lumea înțelege semnificația managementului portofoliului de proiecte aduce mai multe beneficii, cum ar fi:  

 • Vizibilitate asupra proiectelor pentru a lua decizii informate  
 • Îmbunătățirea metodelor de selecție a proiectelor pentru a alinia proiectele la obiectivele generale  
 • Utilizarea optimă a resurselor și colaborarea ajutată de luarea deciziilor centralizată  
 • Date precise privind performanța proiectului pentru a facilita planificarea și execuția robustă  
 • O mai bună rentabilitate a investiției, livrare, implicare a angajaților și satisfacție a clienților 
 • 5 pași ai unui proces de management al portofoliului de proiecte   

Pasul 1: Definiți obiectivele de afaceri   

Managementul portofoliului în managementul proiectelor vizează alinierea, iar pentru aliniere a avea o viziune sau obiective de afaceri este indispensabilă. Metodele și procesele de selecție a proiectelor vor depinde de această aliniere pentru a se asigura că proiectele potrivite sunt selectate și, după selecție, valorile sunt urmărite în mod corespunzător pentru a măsura progresul. Progresul proiectului, prioritizarea, viabilitatea și alocarea resurselor vor fi toate conduse de managementul portofoliului chiar pe această bază de obiective și scopuri.  

Pasul 2: Colectați idei de proiecte pentru portofoliul  

Managementul portofoliului de proiecte (PPM) implică cercetarea activă și crearea unei liste de proiecte care urmează să fie preluate pentru a atinge obiectivele subliniate. Gestionarea unui portofoliu necesită o revizuire diligentă și reechilibrare a sarcinilor, activităților și proiectelor pentru a se adapta la schimbări, precum și pentru a profita de oportunitățile de pe piață.  

Pasul 3: Selectați cele mai bune proiecte pentru portofoliul  

Următorul pas după cercetarea proiectului este de a utiliza rezultatele cercetării și de a consolida procesul de selecție a proiectelor prin prioritizarea și alinierea proiectelor pentru a obține rezultatele dorite.  

Pasul 4: Validați fezabilitatea portofoliului de proiecte   

Acesta este un pas important și herculean cu care este însărcinat un manager de portofoliu și implică menținerea unei verificări a realității asupra proiectelor planificate sau executate pentru a rămâne cel mai nou pe piață și pentru a asigura un randament ridicat al investiției, satisfacția clienților și profitabilitatea organizațională.  

Pasul 5: Execută și gestionează portofoliul de proiecte  

Gestionarea unui portofoliu de proiecte presupune tot felul de proiecte – cele în execuție, cele în curs de planificare și cele care au fost închise (pentru a realiza beneficii); astfel, un manager de portofoliu trebuie să țină evidența proiectelor existente pentru a evita scăderea domeniului de aplicare, pentru a asigura alocările optime și pentru a menține variațiile în limitele planificate ale managementului de portofoliu și de proiect.  

Industrii care beneficiază de managementul portofoliului de proiecte   

Pentru a înțelege modul în care managementul portofoliului beneficiază diferite industrii, să ne întoarcem la elementele de bază pentru a înțelege ce este managementul portofoliului în managementul de proiect. PPM își propune să dezvolte un model care să asigure supravegherea eficientă și eficientă a proiectelor și investițiilor întreprinse de organizație pentru a maximiza rentabilitatea investiției și a reduce costurile/risipa. Folosește date istorice, analiza valorilor și reflectarea centralizată a operațiunilor pentru a realiza același lucru. Există o multitudine de beneficii pe care PPM le aduce în organizație – să ne aprofundăm în domeniile sale de interes în funcție de industrie:  

1. IT  

Funcția de gestionare a portofoliului joacă un rol esențial în industria tehnologiei informației, unde există o inovație de ultimă oră care solicită organizației să ia decizii rapide, să minimizeze timpul de lansare pe piață și să ajute serviciile clienților să se angajeze în mod eficient pentru a evita revizuirile sau reproiectările costisitoare ale proiectelor. De asemenea, își propune să centralizeze operațiunile și IT pentru a maximiza eficiența și a realiza economii de scară.  

2. Construcție  

Industria construcțiilor înregistrează o creștere uriașă datorită cerințelor de infrastructură din diverse industrii, regiuni și zone geografice. Într-o astfel de stare, organizațiile nu se mai concentrează pe un singur proiect sau program, mai degrabă fiecare organizație luptă pentru a trăi în această eră prin partajarea resurselor la cerere, minimizarea costurilor în creștere și urmărirea proiectelor pentru a se închide la timp în limitele de referință planificate.  

3. Servicii financiare  

Managementul portofoliului joacă un rol esențial în industria financiară, definind știința din spatele selectării siguranței de investiții potrivite și echilibrând riscurile, randamentele și recompensele. Este o aplicație cheie pentru creșterea mereu exponențială din spatele sectorului financiar al fondurilor mutuale, acțiunilor și asigurărilor. O carieră în managementul portofoliului este considerată a fi extrem de riscantă, dar este o carieră la nivel mondial în sectorul serviciilor financiare.  

4. Echipe de management de proiect  

Echipele de management de proiect includ un rol de manager de portofoliu ca parte a configurației biroului de management de proiect (PMO), care implică supravegherea proiectelor, programelor și operațiunilor pentru a asigura alinierea, viabilitatea și profitabilitatea activităților. PPM urmează principiile PMO de îmbunătățire a guvernanței și a vizibilității în cadrul organizației.  

5. Echipe de servicii profesionale  

Echipele de servicii profesionale funcționează în diferite capacități, dimensiuni și modele – managementul portofoliului aduce foarte mult beneficii acestor tipuri de echipe prin organizarea structurii lor de operațiuni, aducerea unei metodologii de evaluare uniformă și centralizarea implementărilor.  

6. Echipe de marketing  

Managementul portofoliului este de o importanță mai mare în echipele de marketing decât oriunde altundeva, deoarece aceste echipe se concentrează pe atragerea de clienți noi pentru a obține beneficiile condițiilor de piață, care în cele din urmă necesită o revizuire activă și prioritare. de succes.  

Cele mai bune instrumente pentru managementul portofoliului de proiecte   

1. Analiza arborelui de decizie  

O diagramă arbore de decizie este utilizată de PPM pentru a descrie probabilitatea de succes a inițiativelor pentru a înțelege valoarea contribuabililor pozitivi la venituri, precum și pentru a inspecta costurile nefondate sau costurile eșecurilor proiectului.  

2. Analiza cost-beneficiu  

Analiza cost-beneficiu este una dintre tehnicile cele mai utilizate în mod obișnuit de către managerii de portofoliu. Acest tip de analiză este folosit pentru a evalua inițiativele pentru a asigura că profitabilitatea organizației este îndeplinită, precum și pentru a urmări obiectivele pe termen lung ale organizației.  

3. Matricea obiectivelor  

Managerii de portofoliu privesc imaginea de ansamblu, dar nu este ușor să urmăriți elementele mari, prin urmare PPM funcționează pentru a descompune strategiile și obiectivele mai mari în bucăți mai mici de lucru pentru a fi aliniate la diferite proiecte și inițiative. Această defalcare a articolelor și urmărirea lor pe proiecte/inițiative este ceea ce se realizează cu ajutorul unei matrice de obiective.  

4. Model de notare  

Utilizarea modelului de notare implică atribuirea de ponderi și scoruri la diverși factori cantitativi, de exemplu: costul operațiunilor, rentabilitatea investiției și factorii calitativi, de exemplu: condițiile de piață, valoarea livrării și satisfacția clienților – pentru a echilibra ambii factori pentru a obține creșterea și succesul general al portofoliului. Acesta oferă informații concrete în evaluarea și compararea proiectelor în întregul portofoliu.  

Este imperativ ca un manager de portofoliu să măsoare în mod activ rata de succes a portofoliului pentru a alinia resursele și pentru a crea o cultură a transparenței în organizație, unele dintre tehnicile pe care managerii de portofoliu le pot folosi includ:  

5. Modelul euristic  

Modelele euristice sunt utile pentru a depăși situațiile critice care nu sprijină cercetarea sau analiza cuprinzătoare. Acest model de analiză se bazează pe informațiile disponibile și implică lucrul cu reguli sau medii vag definite pentru a măsura progresul PPM și a învăța prin managementul practic al proiectelor/inițiativelor. Exemple de modele euristice includ – Analiza arborelui defecțiuni și analiza modului de defecțiune și a efectelor. 

6. Tehnica punctajului  

Tehnicile de notare sunt folosite de managerii de portofoliu pentru a crea combinația potrivită de activități pentru a obține profitabilitatea dorită, a suporta surprize și a derula inițiative conform planului. Oricare dintre tehnicile de notare implică adăugarea de scoruri și ponderi numerice și comparabile la proiecte/inițiative pentru a planifica, executa și conduce eficient.  

7. Tehnici vizuale sau de cartografiere  

După cum sugerează și numele, tehnicile vizuale sau de cartografiere implică reprezentarea portofoliului general și a atributelor sale pe o reprezentare vizuală pentru a planifica și urmări – mai mult ca într-un radiator de informații. Maparea vizuală implică, de asemenea, trasarea riscurilor/costurilor și recompenselor pe diagramă pentru a înțelege dintr-o simplă privire. Exemplele de cartografiere vizuală includ – diagrame cu bule sau matrice de planificare a portofoliului.  

Cele mai bune practici de management al portofoliului de proiecte   

Gestionarea unui portofoliu nu este o operație simplă, mai ales cu natura mediului în care operează proiectele și programele; fiecare organizație are propriul set de practici care funcționează în mod unic pentru tipul de guvernanță și modul de gestionare a proiectelor.  

Cu toate acestea, unele dintre cele mai bune practici comune în ceea ce privește gestionarea portofoliului includ:  

 • Obținerea unei înțelegeri a viziunii generale și a strategiei; 
 • Identificați părțile interesate și documentați cerințele acestora;  
 • Construiți un model de guvernare și stabiliți fluxuri de lucru de sus în jos;  
 • Definirea unei strategii de management al riscului si schimbarea;  
 • Definirea unui model de schimb de informații și comunicare;  
 • Crearea mixtului potrivit de proiecte și inițiative;  
 • Stabilirea metricilor de evaluare și definirea liniilor de bază;  
 • Înființarea unui birou de management de proiect;  
 • Determinați standarde și linii directoare pentru uniformitate;